BIG Filmfesztivál

Kapcsolat


Általános információ:
E-mail: info@bigfilmfesztival.hu

Fesztiválszervezés:
szervezes@bigfilmfesztival.hu

Hirdetés:
hirdetes@bigfilmfesztival.hu

Telefon:
+36-1-369-4917 (Újpesti Bródy Imre Gimnázium - Stúdiót kell kérni.)


A BIG Filmfesztiválról

A BIG Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett országos vonzáskörű rövidfilmfesztivál, melyre 30 éves korig nevezhetnek az alkotók rövidfilmjeikkel. Számítunk a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, a középiskolás diákok, valamint a szabadúszó fiatalok alkotásaira is. A nevezett rövidfilmek az előzsűrizés után elismert szakmai zsűri elé kerülnek. A kimagaslóan jó alkotásokat komoly díjakkal jutalmazzuk. A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható.

A BIG Filmfesztivál rövid története

2006-ban rendeztük meg az első (eredeti nevén) BIG Diákfilmfesztivált, amelynek ekkor még házi műhelymunka-bemutató volt az igazi funkciója. Dabi István M. tanár úr ötletének köszönhetően a Bródy Imre Gimnázium művészeti tagozatos diákjai által készített filmek kerültek levetítésre ezen az alkalmon.

Ezt követően minden évben volt BIG Diákfilmfesztivál, egyre bővülő érdeklődéssel, nagyobb helyszínnel és nézőközönséggel. A filmkészítők köre is kibővült: Budapestről, majd egy év múlva az ország bármely pontjáról is lehetett nevezni igényes alkotásokkal. Természetesen ezáltal a nézők köre is bővült. Így 2012-ben a Toldi moziban szinte teltházas létszámmal tartottuk meg rendezvényünket. Ezekben az években a nevezők köre még csak a középiskolás alkotókat érintette.

Több változást is hozott a 2013-as év. Rendezvényünket egy kimagaslóan presztízsértékű helyen tarthattuk, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A színvonalbeli változást a nevezők körének kibővítése előzte meg: a fiatal, már érettségivel rendelkező filmesek számára is lehetségessé vált a nevezés. Ennek (is) köszönhetően a rendezvény neve 2013 szeptemberétől, csak röviden, BIG Filmfesztiválra változott.

A kezdetektől fogva a fesztivál állandó kísérőrendezvénye a Bródy Imre Gimnázium fotó tagozatos diákjainak alkotásaiból létrejött kiállítás.

A Fesztivál történetében mindig magas színvonalat képviselő zsűri díjazta az alkotásokat (Kardos Sándor, Rigó Mária, Enyedi Ildikó, Pálfi György, Erdélyi Dániel, Gigor Attila, Szászi Zsuzsanna, Xantus János, Báron György és még sokan mások).

A 2013 óta legértékesebb díjunk a Sziget-díj, melyet a Sziget Iroda ajánlott fel a legkiemelkedőbb film stábjának, ez pedig: 3 főre szóló Sziget-hetijegy, forgatási engedéllyel. Ezen kívül további értékes díjakat osztunk ki különféle érdemekért (legjobb rendezés, legjobb vágás, legjobb operatőr, közönségdíj stb.).

A neves zsűri, az igényes alkotások, a kiosztott díjak és a minőségi szervezés hozta el a Fesztivál mai népszerűségét.

A rendezvény szervezői stábja jelenleg:

Szilágyi Panni - szervezés, lebonyolítás
Bartha Gábor - szervezés, lebonyolítás
Trojkó Ildikó - szervezés, lebonyolítás
Szabados Julcsi - szervezés, grafikai munka